среда, 7. новембар 2012.

CRVENI LUK

Crveni luk ubraja se među najstarije povrće i ljekovito bilje. Jedna prastara izreka, urezana klinastim pismom u kamenu, prepričano, glasi: Tko jede crveni luk u jesen, neće ga boljeti želudac zimi! Također, postoje podaci da se crveni luk uzgajao u Mezopotamiji i Egiptu još prije 6.000 godina! Ni jedna druga biljka nije tako čest motiv na freskama egipatskih grobnica kao – crveni luk.
U mnogim krajevima svijeta crveni luk bio je sveta biljka i nije se smio jesti.
Prema nekim autorima, pradomovina crvenog luka je srednja Azija, Afganistan, Turkmenistan i Iran. U Europu je prenesen u srednjem vijeku - preko Italije. Vrlo rano su ga obožavali i Englezi u poznatoj kombinaciji – kruh, sir i crveni luk. Najslađa varijanta crvenog luka uzgaja se u Španjolskoj i Makedoniji.
Crveni luk – lijek za sedam bolesti
Poznata je staroslavenska izreka Crveni luk je lijek za sedam bolesti. Ljekovita su svojstva crvenoga luka mnogobrojna. U suvremenoj fitoterapiji navodi se njegovih 15 ljekovitih svojstava i čak tridesetak oboljenja kod kojih ta dragocjena biljka pomaže.
Crveni luk je odličan diuretik. On vrlo efikasno odstranjuje tekućinu iz organizma pa se preporučuje oboljelima od reumatizma, artritisa, gihta, kod otežanog mokrenja i smanjenja funkcije bubrega. Također je odličan lijek kod cistitisa (upale mokraćnog mjehura) i upale prostate. On regulira probavu, pospješuje izlučivanje probavnih sokova i poboljšava apetit. Osobama koje pate od opstipacije (zatvora) crveni luk pomaže regulirati rad crijeva i redovitost stolice.
Crveni luk se preporučuje osobama oboljelima od bronhitisa, upale grla te za izbacivanje glista iz crijeva.
Danas je klinički potvrđeno da crveni luk jača slabo srce i oslabjelom organizmu vraća snagu. Poznati francuski travar Messegue isticao je da je crveni luk pogonsko gorivo za sportaše.
Graditelji egipatskih piramida crpili su snagu iz crvenog luka koji su svakodnevno jeli u velikim količinama.
Međutim, unatoč njegovoj nesumnjivoj ljekovitosti, crveni luk još nije službeno priznat kao ljekovita biljka!
Ne bacajte listove mladog crvenog luka
Mnogi mlade (zelene) listove crvenog luka bacaju, držeći ih nevrijednima, pa jedu samo njegov bijeli dio. Međutim, to je posve pogrešno. Naime, u 10 dekagrama bijelog dijela mladog crvenog luka, u prosjeku, ima 8,5 posto miligrama vitamina C, a u zelenim listovima više od 38 miligrama posto. U glavicama crvenog luka ima 0,03 miligrama posto karotena (provitamina A), a u zelenim listovima 1,2 miligrama posto.
Isto je i što se tiče minerala. U glavici crvenog luka ima 175 miligrama posto kalija, a u listovima 231 miligram posto. Jedino fosfora i natrija ima više u bijelom dijelu crvenog luka nego u zelenim listovima.
U crvenom luku ima biljnog hormona sličnog inzulinu pa se preporučuje oboljelima od šećerne bolesti jer smanjuje povećanu količinu šećera u krvi.
Ipak, crveni luk se ne preporučuje osobama s osjetljivim želucem jer im može činiti nadražajne smetnje. Tko ima slabu probavu, neka izbjegava crveni luk. Također ga se ne preporučuje jesti uz večernji obrok jer izaziva pojačanu žeđ.
Crveni luk najbolje je jesti sirov, a najnekorisniji je pržen jer dugotrajna visoka temperatura uništava njegove korisne sastojke.
Crveni luk – podiže spolnu (ne)moć
Premda znanstvenici ne potvrđuju vrijednost crvenog luka u liječenju impotencije (spolne nemoći), u narodu se (od davnine) vjeruje da on ima sposobnost podizanja oslabljene spolne moći. Mnogi potvrđuju da je crveni luk zaista djelotvoran kod podizanja muške potencije, naročito kada je ona naglašeno smanjena zbog opće tjelesne slabosti ili nervne iscrpljenosti velikim brigama. Žene iskusne u ljubavi kažu: dajte muškarcu crvenog luka za stolom pa ćete osjetiti blagodati njegova djelovanja u postelji!
Crveni luk za ljepotu
Najpoznatija je primjena crvenog luka u fitokozmetici za njegu kose, a može se primijeniti i za njegu lica i noktiju te kao dopuna u terapiji mršavljenja, odnosno u redukcijskoj dijeti.
Za jačanje noktiju
Lomljive nokte na rukama i nogama što češće trljajte svježim sokom crvenog luka pa će vam ojačati. Terapija je laka, a rezultati su vrlo dobri. Dakako, to ne činite prije odlaska na posao ili u društvo jer crveni luk za mnoge ima neugodan miris.
Crveni luk za mršavljenje
Pomiješajte 30 dekagrama dobro zgnječenog crvenog luka i 10 dekagrama livadskog meda sa šest decilitara kvalitetnog bijelog suhog vina. Pripravak držite na hladnom i tamnom mjestu. Ako ste (pre)debeli i želite se riješiti viška kilograma, uzimajte dnevno 3 – 4 jušne žlice navedenog pripravka kao dodatni dio kure mršavljenja.
Za jačanje kose
Uzmite pola litre rakije komovice (jakosti 40 do 50 posto alkohola) i u nju stavite dvije (očišćene) glavice luka (srednje veličine) sitno narezane na kockice. Luk mora stajati u rakiji (na umjerenoj temperaturi) dva tjedna, a zatim se procijedi. Nakon toga – dobivenom tinkturom masirajte kožu glave, odnosno korijen kose – navečer prije spavanja.
Terapija tom tinkturom traje duže vrijeme.
Iskustvo je pokazalo da se tinkturom crvenog luka sprječava ispadanje kose, jača njen korijen i uklanja prhut s neugodnim svrbežom. Osim spomenutom tinkturom, koža glave i vlasište mogu se masirati čistim sokom crvenog luka kako bi se postigli spomenuti efekti.
Kod zujanja u ušima
Natopite vatu sokom crvenog luka i stavite je u uši, prije spavanja. Ako vam jako zuji u ušima, mijenjajte vatu natopljenu (uvijek svježim) sokom crvenog luka više puta tijekom dana.
Ponovite po potrebi.
Borislav Ostojić

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.