"Dijamanti su ženini najbolji prijatelji", rečenicu koju je maznim glasom izgovarala zanosna Merilin Monro decenijama su izgovarale i žene širom sveta. Nema te kojoj srce neće zaigrati pred sjajem i lepotom dragog i poludragog kamenja. Rubini, smaragdi, dijamanti, safiri, žad, ćilibar, ametist, tirkiz... kamenje je koje ostavlja bez daha, i koje, pored toga ističe lepotu i senzualnost, ima i izuzetna lekovita svojstva. Verovanje u uticaj kamenja i plemenitih metala na ljudsko zdravlje i sudbinu vuče korene iz davnina. Kinezi su još pet vekova p.n.e. razvili metode isceljivanja kristalima i dragim kamenjem, što je i začetak moderne kristaloterapije, sve popularnije grane alteranativne medicine.
Kako je (polu)drago kamenje oduvek imalo jaku simboliku i specifično značenje, pripisivana mu je velika moć i snaga. Stručnjacima iz ove oblasti tvrde da je ljudski organizam izvor elektromagnetnog emitovanja i da uzrok bolesti leži u poremećenoj frekvenciji tog polja. A kako svaki kamen ima različit sastav i, takođe, jako elektromagnetno delovanje, pravilnim izborom i kombinacijom bolest se može sprečiti i lečiti. U dodiru sa kožom svaki kamen emituje određene "vibracije" i tako utiče na stanje čitavog organizma, ili bar pojedinih organa.
Kamenje i kristali naročito deluju na fizičko zdravlje, ali posebno na psihu, tvrde stručnjaci. Postoje verovanja da se "pravim" kamenom u život mogu prizvati ljubav, zdravlje, blagostanje i duhovni mir. "Magično" dejstvo kamenja, kažu, proizilazi iz njegove lepote, retkosti, čistoće, jedinstvenog sastava...
Tako, na primer, akvamarin, zelenkastoplavi poludragi kamen uspešno ublažava zapaljenje grla, creva, desni, jetre, pomaže kod zubobolje, bolesti bubrega, ali i osigurava vernost!
Ametist, ili "kamen sreće", umiruje, daje spokoj, poboljšava raspoloženje, smiruje nervozu i histeriju, ublažava neurološke simptome i olakšava komunikaciju. Pomaže kod tegoba sa plućima, ubrzava rad srca, leči migrene, glavobolje, stomačne tegobe, ali i sve vrste zavisnosti...
Smaragd pozitivno utiče i na psihu i na telo, a preporučuje se svima koji pate od kamena u bubregu, imaju problema sa vidom i pamćenjem. Pripisuju mu se i izuzetna antiseptička svojstva, kao i moć da produbljuje strasti i pomaže karijeru.
Ćilibar štiti od bola, odnosno ima analgetska svojstva, a kristaloterapeuti smatraju da on iz tela apsorbuje negativnu energiju i pretvara je u pozitivnu. Ima snažno antidepresivno dejstvo, privlači radost i dobre "vibracije", obezbeđuje bistrinu uma i poboljšava samopouzdanje. Kao simbol večnog života i ljubavi, ovaj najmekši dragi kamen štiti od "urokljivih" pogleda, a odličan je "lek" i za respiratorne infekcije.
Dijamant, najmoćnija amajlija, posebno je efikasan ako se nosi na levoj strani tela, direktno uz kožu. Kažu da izuzetno deluje na bolesti mozga i nervnog sistema, kao i da čisti kožu i daje besprekoran ten. Ovaj kamen izuzetne čistoće pomaže kod bolesti očiju, ali i u terapiji polno prenosivih bolesti. I njegova verzija brilijant, univerzalno je dobar kamen, pošto je bezbojan i odlično reflektuje sunčevu svetlost. Dijamant i brilijant treba kombinovati sa drugim dragim kamenjem, jer se tako pojačava njihovo dejstvo, a kristaloterapeuti tvrde da su najbolji sa rubinom, safirom, smaragdom...
Koral je "glavni" lek u borbi protiv steriliteta, a kada je samleven u prah i pomešan sa vodom, vrlo uspešno leči bolesti svih unutrašnjih organa. Jača mišićni sistem i smanjuje anemiju.
Safir, "sveti kamen", kako su ga Jevreji zvali, popravlja vid i leči sve bolesti očiju. Vrlo uspešno ublažava ekceme, migrenu, rešava probleme sa disajnim organima.
Tirkiz obuzdava svađe, učvršćuje prijateljstvo, ali i podmlađuje telo i donosi stabilnost. Kamen empatije i ravnoteže, kako ga još zovu, smiruje nerve, stimuliše kreativnost, održava koncentraciju, leči iscrpljenost, depresiju i napade panike, dobar je za stimulaciju imunosistema, ublažava virusne infekcije, regeneriše oštećeno tkivo. Ublažava grčeve, bol i ima antiupalno dejstvo. Važno je znati da ga treba kombinovati isključivo sa srebrom, jer u suprotnom gubi svoju lekovitost.
Rubin pomaže kod različitih infekcija i ublažava astmu, a dejstvo je pokazao i kod terapije endokrinih bolesti. Ovaj prelepi, vatrenocrveni kamen utiče na srce, tvrde kristaloterapeuti, pa nije preporučljivo da ga bez konsultacija sa lekarima nose oni sa određenim kardiovaskularnim bolestima. Žad leči bolesti bubrega, poremećaje u varenju, odličan je za jetru i bolesti očiju. Podstiče takmičarski duh i razvija borbenost, a kao i tirkiz, nosi se isključivo uz srebro.
Lekovitost dragog i poludragog kamenja potiče od minerala koji ulaze u sastav kamena i njegovog lekovitog uticaja na organizam, a stručnjaci kažu da većina ljudi uglavnom nakit bira spontano, onako kako se u trenutku oseća, što je i najbolje rešenje, jer naše telo šalje "signale" šta mu je potrebno i kakav kamen mu najviše prija.


PLEMENITI METALI
Baš kao i kamenje, svaki metal ima svoju simboliku, delovanje i elektromagnetsku snagu. Međutim, nije dobro kombinovati metale u nakitu, jer to remeti energetski balans, tvrde stručnjaci. Srebro je najdelotvornije ako se kombinuje sa poludragim kamenjem, posebno sa tirkizom, dok je zlatni i platinasti nakit "najjači" u kombinaciji sa dijamantima, rubinima, smaragdima, safirima....
Zlato, simbol sunca i svetlosti, odličan je izbor za introvertne, ali i one koji pate od kostobolje, reumatskih bolova, glavobolje, imaju genetsku predispoziciju ka malignim bolestima. Smatra se da zlato leči žuticu.
Takođe, zlatne minđuše umiruju upalu sinusa, dok zlatni medaljon na grudima povoljno utiče na bolesti srca. I zlatno prstenje je dobar izbor, nosite ga na bilo kom prstu jer dobro deluje na meridijane srca i pluća. Zlato je izuzetno dobro i za kožu, a kako vraća energiju preporučuje se i starijim osobama, kao i onima koji žive u hladnim predelima. Ipak, sa zlatom nikako ne treba preterivati, jer kada ga na telu ima previše, može da poremeti rad srca.
Srebro štiti od briga i bolesti, kako veruju poznavaoci metala. Preporučuje se hiperaktivnim osobama, ali i onima koji pate od treme. Srebrna ogrlica uz vrat smanjiće bol u grlu, a srebrni prsten povoljno će delovati na rad tankog i debelog creva.
Srebrni nakit smiruje uznemirenost, spušta temperaturu i uništava bakterije, viruse i gljivice.
Platina, najkvalitetniji metal, prija kod glavobolje, zujanja u ušima, krvarenja iz nosa, trnjenja, ginekoloških problema...


"NESREĆNI" BISER I "TUĐE" KAMENJE
Postoji verovanje da biser ne donosi sreću, ali kristaloterapeuti tvrde da, iako simbolizuje ranjivost i nežnost, biser može biti odličan u dobroj kombinaciji. Zajedno sa dijamantima ili optočen u zlato može da bude odličan lek za osteoporozu. Ali da bi biser bio delotvoran, mora se nositi samo noću.
Takođe, stručnjaci tvrde da je važno znati da kristali, drago i poludrago kamenje ponekad mogu imati i negativno dejstvo na fizičko zdravlje i psihu, naročito ako se kupuje iz “druge ruke”, odnosno ako ne znate kome je pripadao i za koga je pravljen.


MINĐUŠE, LANČIĆ, PRSTEN... Poznavaoci kristala i metala tvrde da na zdravlje utiče i to koju vrstu nakita nosite.
Minđuše su odlične za sve koji imaju problema sa mentalnim zdravljem, glavoboljom, ušima, očima, zubima... Ako vam je posao naporan, zahteva dobru koncentraciju i jako je stresan, nosite minđuše sa plavim kamenom. Dijamantske minđuše uvek su dobar izbor, jer jačaju energiju celog tela.
Lančić od plemenitog metala prija osobama koje imaju problema sa štitnom žlezdom, disajnim organima i uznemirenošću. Privezak, i to na dugačkom lancu, treba da nose osobe koje imaju problema sa srcem, ali i razočarani, tužni i nesrećni. Ako ste bezvoljni iznevereni i mislite da za vas nema ljubavi, lanac treba da bude zlatan. Ukoliko su srčane tegobe udružene sa stomačnim, trebalo bi da nosite srebrni lančić.
Lančić oko noge može deluje na sve unutrašnje organe - jetru, slezinu, pankreas, želudac i genitalije. Zlatan će stimulisati sve ove organe, sprečiti slabost u nogama i ukloniti probleme sa jetrom, žuči, bešikom...
Prsten stavite na kažiprst ako imate problema sa disajnim putevima i glavoboljom, na srednji ako imate bolove u grudnom košu, pesimisti ste i smanjenog libida, na četvrti ako patite od stomačnih problema. Zlatan će poboljšati rad abdomena, a srebrni smiriti tegobe. Na malom prstu prstenje treba da nose osobe sa bubrežnim tegobama i bolestima creva. Zlatan je dobar ako imate nizak pritisak, slabo varenje i probavu, a srebrni da smiri lupanje srca, spreči variranje pritiska i stomačne tegobe.
Da bi se sva svojstva metala i kamena sačuvala, nakit treba prati samo hladnom vodom, jer se tako “osvežava” njegova snaga. Nakit voli i sunce i mesečinu, pa ga redovno vadite iz vrećica i kutijica, barem jednom mesečno na nekoliko sati. 

Izvvor http://www.novosti.rs/vesti/zivot