уторак, 30. октобар 2012.

Pripremite osnovno tijesto za ukusne kolačiće koje možete brzo ispeći kada vam nampadnu

Iako su keksi ili suvi kolačići prilično jednostavni za izradu i često se mogu napraviti od najjednostavnijih namirnica koje uvijek imamo u kuci, ipak uzmu vremena, ako se prave u većoj količini. Morate ih izrađivati, dok druge koje su u rerni morate paziti da se ne prepeku, što ponekad zna biti stresno.

Foto i tekst – blog KuhinjskePrice.com
Ipak, u zimskim mjesecima nema ljepšeg mirisa od mirisa kolačića u rerni, a rješenje je ovo osnovno tijesto, koje možete formirati u rolne, zamotati u prozirnu foliju, zamrznuti, te ponekad kada iznenadni gosti zakucaju na vrata, a kolačići zatrebaju, izvaditi, narezati na kolutice, poredati na papir za pečenje i ispeći.

Za ovo osnovno tijesto potrebno je:

300 g brašna
150 g šećera u prahu
250 g maslaca
2 jaja

Postupak:

- Pomiješati brašno i šećer
- Dodati hladan maslac isjeckan u komadiće i umućena jaja
- Mijesiti rukama dok se brašno, maslac i jaja ne sjedine
- Podijeliti u 3 loptice i premijesiti na stolu koje ste posuli brašnom
- Na svaku lopticu dodati ono što želite, otprilike 50 g



U ovom slučaju dodana je tamna čokolada (50g), bijela čokolada (50g), sjeckani bademi i sušene maline (zajedno 50 g). Inače se može dodati sve što želite kao što su lješnjaci, brusnice, grožđice, kandirani đumbir, kora od narandže, kardemoma i ostalo.
Sastojke koje dodajete stavite na tijesto, pa zajedno premijesite i formirate rolnu. Kolačići se režu na pola cm debljine, a peku sasvim kratko – oko 10 minuta na 200 stepeni. Tijesto za ove kolačiće možete čuvati zamotano u prozirnu foliju i u običnom frižideru par dana.
Ovi kolačići su jako praktični pogotovo oko zimskih praznika. Ovako napravljene rolne sa tijestom za kolačiće se mogu zamotane u celofan sa lijepom mašnicom odnijeti i na poklon, a isto tako gotovi kolačići u ukrasnim kartonskim kutijicama mogu biti mali poklon.




Tekst i fotografije uz odobrenje autora preuzeti sa bloga Kuhinjskeprice.com.
Kuhinjske priče možete pratiti i na Facebooku.

(Namirnice.ba)

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.