уторак, 30. октобар 2012.

Prijetnje iz kuhinje: 4 iznenađujuća i ne tako iznenađujuća izvora bakterija i kako ih se riješiti

U širenju bakterija u hrani pomažu neke od stvari u domaćinstvu kojima se svakodnevno koristimo, ako, naravno, o tim stvarima ne vodimo dovoljno računa.

Neki od savjeta preporučenih u nastavku su standardni, ali vrijedi se podsjetiti. Manje-više, svi su s njima već upoznati, ali ih malo ili nedovoljno primjenjuju. Iako su slučajevi trovanja hranom, posebno u našoj zemlji, na sreću rijetkost, nije loše upoznati se sa iznenađujuće 4 prijetnje za naše zdravlje koje vrebaju iz kuhinje, ali i kako se nositi sa njima.

1. Kuhinjska spužva

Zasluženo je na prvom mjestu! Kuhinjska spužva je puna bakterija. Mnoga istraživanja pokazala su da je upravo ova najzagađenija od svih potrepština u domaćinstvu. U njoj ima čak 150 puta više bakterija nego u, npr., držaču za četkicu za zube (koji također trebate redovno čistiti). Zbog rijetke dezinfekcije nakon korištenja, bakterije se na spužvi veoma brzo umnožavaju; mnoge od njih neće vas ubiti, ali neke ipak mogu prestavljati opasnost i donijeti mnogo problema. Ali postoji jednostavan i preporučljiv način da se nosimo sa ovim problemom – sasvim malo natopljenu spužvu stavite u mikrovalnu oko dvije minute. To će ubiti bakterije, i trebali bi to činiti svakog dana. Svake sedmice zamjenite staru spužvu novom.

2. Frižider

Niske temperature usporavaju rast bakterija, tako da je idealna temperatura u fižideru oko 4 stepena Celzijusa. Jednostavan termometar kojeg možete kupiti u većini prodavnica koje prodaju tehniku i kućanske aparate/potrepštine svakako će biti od koristi u ovom slučaju. Posebno je bitno održavati ovakvu temperaturu ako vam je u frižideru, a vjerovatno jeste, hrana, kao što su jaja, majoneza, pa i svježe meso, posebno pileće.

3. Daska sa sječenje

Bakterije iz nekuhanog ili svježeg mesa koje smo ranije sjeckali na drvenoj ili plastičnog (ili staklenoj) dasci za sječenje se mogu lako zakačiti na ono što pripremamo poslije. Jedan od načina, koji vam se na prvu može učiniti nepraktičnim, jeste da imate posebnu dasku za svježe meso/piletinu/ribu, posebnu za gotove proizvode/suhomesnate proizvode/voće i povrće. Plus, dasku za sječenje možete kvalitetno, povremeno, isčistiti sljedećim miksom: pomiješajte kašičicu sode bikarbone i kašičicu soli, dobro isčistite dasku i saperite toplom vodom.

4. Nekuhana jaja

Mnogi od nas vole jaja pripremljena na malo drugačije načine od klasičnih. Tako neki uživaju u slabo pečenim ili polukuhanim jajima. Ako vam je to česta praksa, imajte u vidu da se polukuhana ili polupečena jaja ne preporučuju, barem ne relativno često. Salmonela je u ovom slučaju najveći problem, kojoj su upravo slabo pečena jaja dobra podloga.
(Namirnice.ba)
 

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.