уторак, 30. октобар 2012.

Arancini – “narandzice” od rize

Arancini, popularni sicilijanski specijalitet, za koji se slobodno moze reci sicilijanski fast food, ime je dobio po narandzama na koje podsjeca oblikom.  Arancini se prave od rize i sira, ali i sa dodatkom ragu-sosa, sosa od paradajza, graska i ostalog.

Misli se da je riza nekad davno dospjela na Siciliju putem doseljenika iz arapskih zemalja, a odatle se prosirila po Evropi. Kao riza tako je na Siciliju dospio i couscous, koji cesto u zapadnim dijelovima Sicilije zamjenjuje tjesteninu.
Arancini se prave od originario rize, koja ima kratka i okrugla zrna, a koristi se takodje za minestrone supu.
Pored toga sto su ukusni, arancini su i jako prakticni, jer se mogu napraviti i od preostale skuhane rize. Kuhana riza ce drugi dan biti jos bolja za pravljenje okruglica.
Za arancini sa rizom sam koristila arborio rizu za risotto.
Postupak:
  1. U kuhanu rizu pomijesati ricotta ili mozzarella sir
  2. Napraviti okruglice
  3. Umociti ih u jaje, a zatim u prezlu
  4. Ponovo u jaje, pa u prezlu da se dobije fini zastitini omotac kako se ne bi raspadale tokom przenja
  5. Prziti u dubljoj posudi za przenje
  6. Gotove su kad pocnu dobijati zlatno-zutu boju



Arancini se odlicno slazu sa zelenom salatom, zacinjenom preljevom od maslinovog ulja i balsamica.

Izvor
http://www.kuhinjskeprice.com/

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.