четвртак, 27. септембар 2012.

Životna energija – ČAKRE

U zdravom telu je zdrav duh, ali isto tako bez zdravlja duše nemoguće je ostvariti fizičko zdravlje. Energija u telu čoveka, smeštena u energetskim centrima usklađuje duhovno i fizičko telo.
   274
U istočnoj medicini sistem čakri ili energetskih centara ustanovljen je i priznat već hiljadama godina, a danas se sve više uvažava u zapadnoj kulturi naročito među lekarima. Čakra je reč iz sanskrita i označava točak ili vir. U bukvalnom prevodu to bi bilo točak svetla. One zapravo regulišu energetske tokove te su to zapravo centri životne energije čoveka.

  
Čakre su energetski centri koji ljudsko telo povezuju sa univerzalnom kosmičkom energijom.
   open-third-eye-chakra-ajna-meditationPostoji više čakri. Najčešće se govori o sedam osnovnih čakri koje su smeštene duž sredine ljudskog tela, a raspoređene su odozdo prema gore, tačnije od donjeg kraja kičme do glave. Počevši od prve čakre, svaka sledeća podrazumeva viši nivo postojanja. Svaka od ovih čakri napaja važne organe u materijalnom telu. One imaju interakciju sa fizičkim telom preko dva glavna prenosača, endokrinog sistema i nervnog sistema. Energije čakri u telu se uvek vrte u smeru kazaljke na satu, a na njih utiče emotivno, duhovno i fizičko zdravlje osobe, ali i obrnuto.  One su linkovi prema suptilnoj energiji skrivenoj u čoveku, te je važno saznati nešto o tim centrima kako bi se mogao iskoristiti njihov potencijal.
   Sva čula i moguća stanja svesti, mogu se podeliti na sedam kategorija. Svaka kategorija može biti povezana sa određenom čakrom. Tako, čakre predstavljaju ne samo pojedine delove fizičkog tela, nego i određene nivoe svesti.
Korena čakra – prva čakra - Muladhara
korena_cakraTakođe poznata kao: Bezbednosni centar
Lokacija: Perineum, tačka između anusa i polnih organa
Boja: Crvena
Delovi tela: Limfni sistem, skeletni sistem (zubi i kosti), prostata kod muškaraca, bešika i sistem eliminacije, i donji ekstremiteti (noge - stopala, članci, itd.). Takođe i nos, pošto kao čulo mirisa spada u sredstvo opstanka.
Endokrina žlezda: Nadbubrežna žlezda
Čulo: Miris
Svest: Prva čakra predstavlja opstanak, hrabrost volju, životnu energiju, temelje, odnos prema novcu, kući, poslu. Ova čakra takođe odražava vezu osobe sa njenom majkom i sa majkom Zemljom. Napetost ovde se doživljava kao nesigurnost. Veća napetost se doživljava kao strah.
Element: Zemlja
Narandžasta(Sakralna) čakradruga čakra - Svadhistana
narandzasta_cakraTakođe poznata kao: Centar senzacije, čakra slezine, Hara
Lokacija: Centar abdomena
Boja: Narandžasta
Delovi tela: Reproduktivni sistem, polni organi, slabinski splet živaca
Endokrina žlezda: Gonada
Čulo: Čulo ukusa, apetit
Svest: Ova čakra se vezuje za delove svesti koji se tiču hrane i seksa, razmnožavanja,kreativnosti, porodice, inspiracije. Predstavlja komunikaciju tela sa bićem iznutra, kao I šta telo želi i šta mu treba, i šta mu prija. Sposobnost da se imaju deca takođe leži u ovoj čakri. Ova čakra se takođe vezuje za emotivno telo i spremnost osobe da oseti emocije.
Element: Voda
Solarni pleksus čakra – treća čakra - Manipura
solarni_pleksus_cakraTakođe poznata kao: Centar moći, Lokacija: Solarni pleksus
Boja: Žuta
Delovi tela: Delovi tela pridruženi ovoj čakri uključuju mišićni sistem, kožu kao sistem, solarni pleksus, debelo crevo, stomak, jetru, i druge organe i žlezde u regionu solarnog pleksusa.
Endokrina žlezda: Pankreas
Čulo: Čulo vida
Svest: Delovi svesti pridruženi ovoj čakri uključuju percepciju koja se tiče snage, kontrole, slobode, lakoća postojanja. Mentalna aktivnost i mentalno telo su takođe pridruženi ovoj čakri. Čakra solarnog pleksusa je povezana sa nivoom bića koju nazivamo ličnost ili ego.
Element: Vatra, Sunce.
Srčana čakra – četvrta čakra - Anahata
srcana_cakraTakođe poznata kao: Životni centar ljubavi
Lokacija: Središte grudi
Boja: Smaragdno zelena
Delovi tela: Ova čakra se vezuje za srce i sistem cirkulacije, srčani pleksus, koji pokriva pluća i čitavu zonu grudi.
Endokrina žlezda: Timus, kontroliše imuno sistem
Čulo: Čulo dodira. Grljenje je aktivnost srčane čakre. Kada neko grli, svestan je šta druga osoba oseća u sebi. Osetljivost kada smo dodirnuti pokazuje osetljivost srčane čakre.
Svest: Percepcija ljubavi, veze sa osobama bliske našem srcu, kao što su ljubavni partner, brat, sestra, roditelji, deca. Teškoće sa disanjem ili plućima, pokazuju napetost u srčanoj čakri. Odnos osobe prema vazduhu odražava njen odnos prema ljubavi.
Element: Vazduh
Grlena čakra – peta čakra - Visuddha
grlena_cakraTakođe poznata kao: Centar izobilja
Lokacija: Podnožje grla
Boja: Nebesko plava
Delovi tela: Ova čakra kontroliše grlo i vrat, ruke i šake. Vezuje se za ručni ili vratni pleksus.
Čulo: Čulo sluha
Endokrina žlezda: Tiroidna žlezda
Svest: Predstavlja aspekte izražavanja i prihvatanja. Izražavanje može biti u formi komunikacije, ili može biti umetničko izražavanje, kao kad slikar slika, igrač pleše, muzičar svira, koristeći neki oblik izražavanja da saopšti okolini šta oseća unutra. Izražavanje je povezano sa prihvatanjem.
   Ova čakra se vezuje za osluškivanje intuicije i izgleda da Univerzum obezbeđuje sve potrebe bez ikakvog napora. Ovo je stanje naklonosti. Izobilje je dakle pridruženo ovoj čakri, kao aspekt bezuslovnog prihvatanja neophodnog da primimo izobilje Univerzuma. Metafizički, ova čakra je povezana sa stvaralaštvom, stvaranjem, izražavajući u fizičkom svetu ispunjenje cilja.
Element: Etar, kao prelazak između fizičkog sveta I duhovnog sveta. Na fizičkom nivou odgovara dubokom svemiru kao najsuptilniji fizički element.
   Metaforički, reprezentuje odnos osobe sa njegovim prostorom, film koji se odvija oko njega.
Čeona čakra – šesta čakra – Ajna
ceona_cakraTakođe poznata kao: Centar svesnosti, Treće oko
Lokacija: Središte čela
Boja: Indigo, ponoćno plava
Delovi tela: Ova čakra se vezuje za čelo i slepoočnice, za karotidni pleksus.
Endokrina žlezda: Hipofiza
Čulo: Ekstra čulno opažanje, svi unutrašnji osećaji korespondiraju sa spoljašnjim i zajedno razmatraju duhovnu komunikaciju. Ovo uključuje na primer vidovitost(unutrašnje čulo vizije).
Svest: Ova čakra se vezuje za duboki unutrašnji nivo bića koji nazivamo Duh, tačka gledišta iz dubokog dela našeg bića koje Zapad neguje kao podsvesno ili nesvesno. To je mesto gde su nađene naše istinske motivacije, nivo svesti koji upravlja našim akcijama, u stvari našim životima.
Element: Unutrašnji zvuk, zvuk na koji onaj koji čuje u sebi, ne utiču čak ni spoljni događaji. Takođe srećemo u Istočnoj tradiciji kao neophodan preduslov za dalji spiritualni razvoj.
Krunska čakra – sedma čakra - Sahasrara
krunska_cakraTakođe poznata kao centar kosmičke svesti, Ja sam centar
Lokacija: Vrh glave
Boja: Bela, Ljubičasta  
Delovi tela: Ova čakra se vezuje za vrh glave, mozak, i ceo nervni sistem
Endokrina žlezda: Pinealna žlezda
Čulo: Čulo empatije, jedinstvo, doživljavanje tuđeg iskustva kao svog
Svest: Kao što je Korena čakra predstavljala našu vezu sa Majkom Zemljom, krunska čakra pokazuje naš odnos sa Ocem na Nebu. To reprezentuje našu vezu sa biološkim ocem, koja postaje model za naš odnos sa autoritetom, i kao krajnji cilj, sa Bogom.To je nivo duše. Kada neko oseća doživljaj odvojenosti od oca, tada zatvara krunsku čakru, doživljava osećaj izolacije i usamljenosti, kao da je u školjci, i ima teškoće u kontaktu sa onima oko sebe.
Element: Unutrašnja svetlost, koja je ono što neko doživljava u najdubljem delu svesti svog bića, kao cilj žive svesti sa inteligencijom.
   Takođe nazivano Bela svetlost. Metafizički, ona je razmatrana kao najsuptilniji element od koga je ceo fizički univerzum stvoren.
   Iako vrlo mali broj ljudi zna iskoristiti potencijalnu energiju čakri u njima se krije neverovatna moć. Osnove je lako naučiti, a na pojedincu je da to pokuša I na taj način sebi omogući zdraviji I kvalitetniji život.
Tatjana Milošević
chakra
Izvor http://www.astrobalans.com/

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.