четвртак, 13. септембар 2012.

Voce je simbol zdravih teznji i dobre srece


Zdravu blagorodnu energiju najlakse unesemo u svoj dom izlaganjem i konzumiranjem svezeg voca u vecim kolicinama u cinijama ili prikazanim na slikama ili pak figuricama. Najpotentniji simboli srece su breskva, nar, pomorandze, lotos, abonos od kojih svako nosi odredjene kvalitete koji upucuju na neki vid dobrih mogucnosti.
Breskva nijedno drugo drvo i plod nema dublje simbolicko znacenje, svaki deo ove biljke poseduje dragocene autribute. Za drvo se smatra da pruza izuzetnu zastitu od neprijateljskih upliva i negativne energije. Taoisticki svecenici su izradjivali pecate od njenog drveta kako bi talismani i amuleti doneli srecu. U isto vreme breskvin cvet i list ima afrodizijacko dejstvo na muskarce, i u starim spisima cesto se mogu sresti kao delotvorno sredstvo koristeno u paganskim ritualima. Veruje se ipak da je plod breskve najdragoceniji, i u legendi joj se pripisuje moc kojom je donosila besmrtnost. Ona je takodje simbol proleca, upravo u ovom kodisnjem dobu i cveta pa je po analogiji i najbolji period za vencanja, ujedno je i simbol bracne zajednice. Ukoliko ste bracno slobodni a zelite da sebi otvorite mogucnost za vencanje i ulazak u bracnu zajednicu postavite sliku breskve u svoju spavacu sobu, i u kineskim magazinima ili indi shipu nabavite breskvu od zada.

Nar, pomorandza, limun, jabuka i tresnja

Plodovi nara su svetlocrvenkaste boje i pucaju prilikom oslobadjanja semenki da bi se konzumirao: To je razlog sto se smatra simbolom plodnosti, i po tradiciji se odnosi na srecu okrenutu muskim clanovima. Nar takodje simbolizuje porodilju koja je blagoslovena dobrom decom, koja ce doneti cast i ugled prodicnom imenu. Ukoliko majka podeli nar u Novoj godini veruje se da ce tokom naredne godine roditi sina.
Pomorandza je simbol zlata koje za uzvrat znaci i izuzetno izobilje, zbog cega je i obavezni deo proslave Nove godine, bez njih se praznik smatra nepotpunim jer je rec koja oznacava pomorandze – kum, ujedno i rec koja oznacava zlato. Postoje razlicite vrste ove biljke narocito u Kini, a vrsta koja je popularna za rabljenje u Prlecnom festivalu je svetla mandarina. Druge vrste koje donose bericet jesu one koje imaju svetlocrvenu boju kore, koje nalikuju breskvi.
http://www.odlican.com/d/1637-7/osvjezenje.jpg
Liliana, album "Dasak ljeta"
Dobro bi bilo kada bi ste u pet dana koliko traje proslava lunarne Nove godine imali mnogo pomorandzi u svom domu. Oni koji imaju oltar u domu mogu da je na tom mestu kao ponude Budi ili drugim bozanstvima, potrebno je uzeti devet komada i obmotati ih crvenim papirom. U lunarnoj Novoj godini stoga izlozite cinije sa pomorandzama u svom domu kako bi ste privukli napredak i novac u narednih dvanaest meseci, ali ih i poklanjajte dragim ljudima prenoseci im tako zelje da i oni osete blagodeti bericeta.
Kada se Lici ili azijska tresnja naslika pored longana smatra se simbolom braka koji je blagosloven pametnom ostroumnom decom. Mladim udatim zenama se stoga i daju za obed, ali i poslovnim ljudima.
Kaki (japanska jabuka) smatra se da donosi izuzetno povoljne prilike poslovnim ljudima. Kao biljka simbolizuje dugovecnost, ljubaznost i lukavost, pa moze otuda da se i kao sadnica nadje u mnogim vrtovima s proleca. Kada se nalazi zajedno sa drugim vocem nosi nove kvalitete, na primer sa mandarinama oslikava uspeh u poslovnim potezima, sa lotosom simbolizuje ostvarenu zaradu putem trgovine. Vrlo cesto je motiv na slikama i tada u zavisnosti od ostalih elemenata takodje nosi razlicite asocijacije. Prikazana sa magnolijama i pecurkama donosi veliku srecu u poslovanju, narocito u poslovima gde se saradjuje sa klijentelom.
Limun je bogat plodovima i zato je simbol obilja pogotovo ako se zasadi ispred ulaznih vrata. Ova biljka donosi novac svakome ko je gaji ali se smatra da naročite prihode donosi u lunarnoj Novoj godini. Tokom petnaest dana Prolecnog festivala ukoliko postavite limunovo drvo sa obe strane ulaznih vrata imacete bericetne prihode tokom godine. Mnogi poznavaoci ove prakse su postali i vesti uzgajivaci pa ga zasade tacno u odredjeno vreme kako bi cvetao i radjao u periodu Prolecnog festivala.
Izvor Inter CAFFE početna strana

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.