уторак, 25. септембар 2012.

Verovati u sebe

Pouzdajte se u sebe; na ovu žicu treperi svako srce.
Ralf Valdo Emerson

 Verovanje u sebe je prvi korak prema oslanjanju na sebe.
Nema svrhe brinuti se oko toga šta drugi misle o nama. Oni to retko čine.
Počnite svaki dan govoreći sebi da ste dorasli svim zahtevima koji će se tog dana naći pred Vama.
Samopoštovanje treba da zasnivamo na čvrstom temelju u nama samima. Kako to Grisvad kaže: ono nikad nije na prodaju. Ono nam prilazi kad smo sami u trenucima tišine, na mestima u kojima vlada mir, kad iznenada postajemo svesni da smo znajući šta je dobro tako i učinili; znajući šta je lepo, tako i poslužili; znajući šta je istina, tako i govorili.
Samopoštovanje je temelj i ključ za druge vrline i razvoj karaktera. Ako muškarac, ili žena poštuju sebe, verujući da su u suštini dobri kao svi drugi i da su sposobni da neguju duhovnost na najvišem nivou, imaće dovoljno samopoštovanja da uprkos iskušenjima ostanu na ispravnom, uskom i tvrdom putu duhovnog napretka.
Nasuprot tome, oni koji nemaju samopoštovanja, nemaju podsticaja za lepo ponašanje i pošten, iskren i moralan našin življenja. «Samopoštovanje pruža pobudu, a bez prave pobude ne može biti ni prave akcije», kaže A. K. Kempel Rodžers.
Samopouzdanje vodi oslanjanju na samog sebe, donošenju vlastitih odluka i njihovom sprovođenju sa što je moguće manje oslanjanja na druge
Težnja da pokažemo kako smo inteligentni, odlučni i kako nadziremo (= kontrolišemo) sebe i svoj život, prisutna je u svakom čoveku.
U uverenju da imimo snagu nalazi se snaga; a najslabiji je onaj koji, koliko god bio jak, nema poverenja u sebe i svoje snage, rekao je Bove.
Treba imati poverenja u sebe.
Bez oslanjanja na sebe i verovanja u sebe malo toga možete ostvariti.
«Put ka uspehu nije jednostavna ‘željica’ ka uspehu. Nije ni vapaj: ‘Oh, kad bih mogao!’ Nego je ovo trijumfalno: ‘Ja znam kako ću! – Ja mogu – i ja ću uspeti!’»


Inspirisano knjigom: Make Self Reliance Your Target, 2008, i tekstom Kako se postizava uspeh, SPD, 1932.g.




Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.