недеља, 9. септембар 2012.

Uloga endorfina


Blagostanje 

Kada medeni mesec prođe i zaljubljenost počne da bledi, nova grupa supstanci  stupa u akciju. Naime, naučnici veruju da se nakon određenog perioda, od 18 meseci do 4 godine, naše telo navikne na ljubavne stimulanse. Pošto se poveća tolerancija na feniletilamin, strasna romansa se može razvijati u dva pravca – ka indiferentnom odnosu ili će se razviti prava ljubav.
Sada kada se razviju istinska stanja u ljubavi, novi oblik hemijske nagrade  u vidu prijatnosti dolazi od endorfina.
Iako ne proizvode takvo uzbuđenje i lupanje srca kao hemikalije zadužene za zaljubljivanje, endorfini, koji daju osećaj mira, topline, intimnosti i pouzdanosti su stabilniji i izazivaju veću zavisnost. Zapravo, što su dvoje ljudi u ljubavi duže, njihovo dejsto postaje jače, nisu tako uzbuđujući i  stresogeni kao feniletilamin, već vode  stabilnijim odnosima i jačoj vezanosti (za dalje informacije o vezivanju partnera proučiti vazopresin) .
Endorfini (endogeni morfini) su endogeni opioidni peptidi koji funkcionišu kao neurotransmiteri. Proizvode se od strane hipofize i hipotalamusa u kičmenjaka tokom vežbanja, uzbuđenja, bola, konzumiranja začinjene hrane i orgazma, i liče opijatima u svojoj sposobnosti da proizvedu analgeziju i osećaj blagostanja.
Termin “Endorfin” podrazumeva farmakološku aktivnost (analogno aktivnosti kortikosteroidna) u odnosu na određenu hemijsku formulaciju. Reč se sastoji iz dva dela: endo-i-orfin, ovo su skraćeni oblici reči endogeno i morfijum, sa namerom da znači “supstance nalik morfijumu poreklom iz tela“.
Termin endorfinska jurnjava usvojen je u popularni govor i odnosi se na osećanje raspoloženja u odnosu na osećanja bola, opasnosti, ili druge oblike stresa, navodno zbog njegovog uticaja. Kada nervni impuls stigne do kičmene moždine, endorfini se oslobađaju i sprečavaju da nervne ćelije objavljuju još bolnih signala. Odmah nakon povrede, endorfini čine da životinje osete moć i kontrolu nad sobom što im omogućava da istraju u aktivnostima za duže vreme.
Kako nivo endorfina raste? Dodirivanje i smejanje je jedan od načina. Drugi način su jednostavno LJUBAVNE MISLI o partneru. Nedostatak endorfina upravo čini da dugogodišnji partneri čeznu jedno za drugim, kada su odvojeni. Prema Marku Goulstonu, M.D., profesoru psihijatrije na Univerzitetu u Kaliforniji, “Adrenalinska ljubav je usmerena ka sebi, volimo biti zaljubljeni. Sa endorfininom, volimo kad volimo.”
Jedan od neverovatnih kvaliteta romantične faze je da smo oslobođeni negativnosti, blistamo i puni smo ljubavi. Sa zrelošću, mi možemo svesno odlučiti da budemo takvi: pozitivni, da prosto zračimo puni ljubavi i da budemo prepuni osećanja dobrote. Treba li reći da je nađeno da endorfini jačaju imuni sistem, štite od raka, i da su odlični za zdravlje i dugovečnost u celini?
 
Categories: Biohemija ljubavi

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.