недеља, 9. септембар 2012.

Šta je to ljubav


sta je to ljubav, samo reč na papiru ili ... 

Premda smo dali definiciju ljubavi, pričali o njenoj anatomiji, iz prvog serijala na temu biohemija i siptomi ljubavi evo jednog zaključka,
Ljubav je složena emocija koju čine radost, oduševljenje, uzbuđenje, polet, sreća, optimizam, psihička i fizička snaga i samopouzdanje“. Kao i svaka druga emocija, i ljubav izaziva niz telesnih promena ali za razliku od negativnih emocija besa, straha i tuge, ljubav „proizvodi” niz pozitivnih promena u organizmu. Umesto hormona stresa, ljubav stvara „dobre” hormone koji povećavaju raspoloženje, vitalnost, optimizam i potpomažu u celini i psihičko i fizičko zdravlje. Osoba koja voli blista, oči joj sijaju, pokreti su joj laki, a misli vedre. Sreća nikada nije tako vidljiva kao na licu osobe koja je zaljubljena.
Nije uzalud Meša Selimović rekao da je “čovek bez ljubavi uvek na gubitku”, kaže psiholog Desa Kujundžić.

Činjenica da su period “medeni mesec” u ljubavi i period zrele ljubavi stimulisani različitim supstancama, može objasniti zašto se neke osobe  ne mogu zadržati duže u vezi. Naime, oni se dobro osećaju samo uz uzburkane emocije koje sa sobom nosi pojačano dejstvo prirodnih amfetamina u mozgu (odnosno feniletilamin), dok im smirujuće dejstvo endorfina jednostavno ne odgovara. Mnoge osobe zapravo celog života imaju serije veza od 6 meseci do 4 godine budući da je to neki period kada nivo supstanci aktivirane tokom zaljubljenosti neizbežno počinju da opadaju. Ako ipak uđu u brak, ovakve osobe su sklone da imaju paralelne veze ne bi li dostigle ponovo svoju ljubavnu opijenost. Najveći procenat razvoda upravo se javlja negde u četvrtoj godini braka!
Ipak, nisu kod svih osoba takve potrebe. Naučnici smatraju da što su dvoje ljudi duže u braku, veća je verovatnoća da će i ostati u braku. Na neki način, oni postaju zavisnici od endorfina i bračnog spokojstva. Nedostatak endorfina je zapravo uzrok zašto dve osobe koje su bile u dugoj vezi  žude jedno za dugim nakon rastanka. Odsustvo endorfina igra određenu ulogu i u žalosti za umrlim partnerom.
Biohemijsko razumevanje ljubavi može imati medicinski značaj u terapiji potencijalno negativnih aspekata ljubavi kao opsesije, posesivnosti, depresije i odvikavanja. Takođe omogućava doktoru da pomogne onom kome se ljubav čini nedostupnom.
Gledajući u oči zaljubljenog para jasno je da je LJUBAV i dalje najveća magija ovog sveta. To je magija koju mi dajemo sami sebi a ne nešto što se stvara u spoljašnjem svetu. Da li će magija ljubavi da se desi i vama zavisi samo od vas, jer vi ste kreatori svoje sreće i svojih mogućnosti?
I na kraju zapamtite,
Ljubav je život… Ako propustite ljubav, propustili ste život.
Leo Buscaglia
Categories: Biohemija ljubavi

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.