недеља, 9. септембар 2012.

Simptomi ljubavi



Simptomi Ljubavi 

Svima nama su poznati simptomi ljubavi, tako da ćemo započeti citatatom iz knjige“… u trenutku kada su im se pogledi sreli vreme je stalo, ostala je bez daha, osetila je klecanje u kolenima, laganu vrtoglavicu, dok je srce lupalo pomahnitalo. Od tada više nije mogla da spava, niti je bila gladna, nije mogla da se skoncentriše na učenje pa je čak bila i rasejana, depresivna, ponekad čak iracionalnog ponašanja i skoro neosetljiva za bol. Ali kada bi bila sa njim postajala je samopouzdanija, snažnija, koncentrisanija i činilo joj se da može da pomeri brda i planine…”.
Kada bi vam se neko požalio i ispričao vam sve ove simptome, da li bi pomislili da je on bolestan? Džordž Majkl sigurno bi, a kako ljubav nije više nepoznanica ni u svetu nauke možda bi i doktori potvrdili dijagnozu LJUBAVI!
Kada govorimo o pravoj romantičnoj ljubavi, pomislićemo pre svega na stanje srca, ali da li ipak tajnu prave ljubavi možemo naći u hemijskim procesima u mozgu? Da li se sve dešava prosto na hemijskom nivou. Ipak, pravim romantičarima čak ni ova činjenica neće moći da to iskričavo, ustreptalo, uzbudljivo… ma divno stanje, kakvo zaljubljenost bez sumnje jeste, učini manje prekrasnim. Jer ono je baš to – prekrasno!
To je zato što fiziološka realnost ljubavi pripada srcu ne više nego što pripada jetri. Kao i sve emocije, tako i ona potiče iz mozga, tako sigurno kao što i briljantne matematičke teoreme to čine. Naš mozak sadrži konkretne neurohemijske sisteme koje stvaraju ta osećanja u nama. Nismo rastrzani između srca i mozga, nego između različitih delova mozga, delova koji su specijalizovani za temelje racionalne misli, kao što je dugoročno planiranje, kao i delova koji daju našim životima emocionalnu boju.
Kraljevstvo ljubavi i vezivanja, to je bila velika terra incognita do nedavno. Međutim, novi portret ovog prelepog emotivnog stanja je počeo da se nazire, a u njegovom centru nalazi se fascinantni hormon oksitocin. Ulazimo u doba biohemije mozga koja ce moći da shvati i dešifruje ljubav.
Categories: Biohemija ljubavi

Izvor  http://www.doktoronline.info/simptomi-ljubavi/#more-41

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.