недеља, 9. септембар 2012.

Oksitocin – onaj koji drži parove zajedno


Majka Beba 

Razgovarali smo o tome kako ringišpil od nivoa dopamina može da prouzrokuje raskid kod parova, ali postoji nešto što drži parove zajedno. Neurohemikalija koji drži parove zajedno je oksitocin, “hormon milovanja” ili “hormon vezivanja“.  Bez njega, ne bismo mogli ostati u večitoj ljubavi.
Zaljubljenost je povezana sa supom od neurohemikalija – poput adrenalina, što čini da vaše srce lupa jako, i kao što smo pomenuli za to je odgovran dopamin, što čini da žudite za svojom voljenom, i nizak serotonin, zbog koga ste opsednuti sa nekim. Ali, kada vas nešto dirne u srce, kada volite, “obožavate” takvi aspekti ljubavi se javljaju zbog oksitocina. To je bezuslovna ljubav hormonom povezana sa negovanjem i velikodušnom ljubavlju.
Ljubavna” hemikalija koja igra veoma važnu i divnu ulogu u odnosima je svakako oksitocin – peptid koji se sastoji od devet aminokiselina. Odgovoran je za podsticanje kontrakcija materice tokom porođaja i refleks “pusti” tokom dojenja, za vezivanje i negu majke prema svojoj bebi. Međutim, on takođe igra vrlo važnu ulogu u romantičnoj ljubavi.

Oksitocin je drugi neuropeptid hipotalamusa. Kao i adiuretin sintetiše se u istim hipotalamusnim jedrima; međutim, sinteza oksitocina je intenzivnija (bar za 6 puta) u nucleus paraventricularisu, dok je sinteza antidiuretičnog hormona (bar za 6 puta) intenzivnija u nucleus supraopticusu. Određeni neuroni u ovim jedrima sintetišu samo jednu vrstu hormona. Produkuje na isti način kao i ADH, pri čemu prohormon se sastoji iz neurofizina i oksitocina. Neurofizin (specifičan transportni protein) se koristi kao marker za oslobađanje oksitocina.
Oksitocin je takođe nonapeptid; umesto fenilalanina i arginina, sadrži izoleucin i leucin.
Osnovni fiziološki efekat ovog hormona je u porođaju i laktaciji. U toku graviditeta, za vreme uvećanja i sazrevanja uterusa broj receptora se povećava za 100 do 200 puta. Zbog toga, čak i male količine ovog hormona ispoljavaju velike učinke. Oslobađanje oksitocina iz zadnjeg režnja hipofize za vreme porođaja izaziva povećanu kontrakciju uterusa dovodeći do porođaja. Posle porođaja oksitocin deluje na glatka mišićna vlakna mlečnih žlezdi i izaziva lučenje mleka u mlazu, naviranje mleka.
Često nazivan “hemikalijom grljenja”, oksitocin čini i muškarce i žene mirnijim i osetljivijim na osećanja drugih. Grljenje i smirivanje su zapravo Faza II dejstva oksitocina. Faza I predstavlja tu moć buđenja. Kod žena orgazam predstavlja upravo imitaciju kontrakcija materice. Žene mogu biti u stanju da imaju više ili orgazme celog tela kao rezultat preplavljenosti oksitocinom. Kod muškaraca, umerene koncentracije oksitocina olakšavaju i erekciju i ejakulaciju. Njegova proizvodnja je stimulisana glasom voljenog, nežnim dodirom, poznatim mirisom, ili određenim izgledom.
Što češće partneri dodiruju jedni druge, naročito kada dodiruju grudi (i, usput, grudi muškaraca su još osetljivije od grudi žena), više oksitocina se proizvodi i dovodi do povećanog uzbuđenja i bolje mogućnosti za postizanje orgazma. Ostale okitocin zone su oko uveta, usne i nos.
Nakon ekstaze, oksitocin podstiče želju za milovanjem kod žena i možda čak igra ulogu i u podsticanju visoko kvalitetne REM faze sna kod muškaraca. (Eto objašnjenja zašto žena nakon vođenja ljubavi poželi grljenje a muškarac dobije želju za spavanjem.)
Važno je imati na umu još jedan veoma jedinstveni aspekt proizvodnje oksitocina. Prema ” What is This Crazy Thing Called Love?” (Kakva je ovo luda stvar koju zovemo ljubav) Dr Širli Glas, “Trik prirode – oksitocin podstiče ženu da se veže posle seksualnog odnosa, pa bio to i neprikladan partner, jer oksitocin uvećava orgazam i emocionalno vezivanje žene za seksualnog partnera.”
Oksitocin može zaista da bude razlog zašto žene više od muškaraca imaju tendenciju da budu “ljubavni narkomani ili robovi ljubavi.
Maženje sa bebom takođe dovodi do toga da žena na kraju poželi drugu bebu, kako bi imala novi “objekat za maženje” . Čuvanje dece čini da oksitocin poraste tako visoko da neke nove majke imaju senzacije koje liče na orgazam. Sve u svemu, izgleda da igra veću ulogu u fiziologiji i blagostanju žena, i čini se da utiče na žene snažnije nego na muškarace; žudnja za dodirom može biti poražavajuća za žene (posebno estrogenom bogate mlade žene) nego za muškarce. Crenshav zove ovo “glad kože“.
Estrogen i nežno dodirivanje (uključujući i odnos) podiže nivo oksitocina. Stimulacija bradavica se preporučuje kao način da se podigne nivo oksitocina, jer oksitocin može biti jedna od odbrana protiv raka dojke. Zanimljivo je da su neudate žene, kao što su monahinje, izgleda podložnije raku dojke nego žene koje imaju aktivan seksualni život. Zanimljivo je i da samo prisustvo muškarca sa visokim nivoom testosterona utiče na hormonsku šminku žene (negativno, ako muškarac izaziva stres, ali i pozitivno ako se  žena oseća negovano i zaštićeno); biti u blizini hormonima bogate žene podiže nivo dobrih hormona i kod muškarca.
Oksitocin je povezan sa značajnim prednostima, i emocionalno i fizički. U stvari, on može da bude odgovor na pitanje: “Koji je mehanizam kojim ljubav i naklonost pozitivno utiču na naše zdravlje?
Razmislite o sledećem istraživanju:
. Oksitocin smanjuje žudnju. Kada su ga naučnici upravili na glodare zavisne o kokainu, morfinu, ili heroinu, pacovi se odlučuju za manje droge, ili pokazuju simptome povlačenja.
. Oksitocin smiruje. Jedan pacov kome je ubrizgan oksitocin ima smirujući efekat na kavez pun uznemirenih pacova.
Ovaj kvalitet oksitocina objašnjava kako drugarstvo može povećati dugovečnost, čak i među onima koji su HIV pozitivni. Takođe, može da se objasni zašto, između različitih vrsta primata, brižni roditelji (bilo muško ili žensko) žive znatno duže.
. Ubrzava oporavak: ranjeni hrčci se izleče duplo brže kada su upareni sa bratom, nego ostavljeni u izolaciji.
. Oksitocin izgleda da je glavni razlog zašto SSRI(Prozac tip droge) smanjuju depresiju, možda zato što je visok nivo kortizola glavni krivac u depresiji i anksioznim poremećajima. (Oksitocin deluje protiv efekata kortizola)
. Oksitocin povećava seksualnu prijemčivost i sprečava impotenciju.

Categories: Biohemija ljubavi

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.