недеља, 9. септембар 2012.

Ametist - snaga ljubičastog kamena


Ametist je kristal zaštite, nesebičnosti, plemenitosti, spiritualne svjesnosti, ravnoteže, unutrašnjeg mira ali i preobražaja. Ovo je kamen duha i spiritualnosti. Pomaže u prilikama kada ste prepravljeni negativnim emocijama. Naziva se prirodnim sedativom, jer smiruje, pomaže u otpuštanju ljutnje, bijesa i anksioznosti. 

Ametist predstavlja najpopularniju varijantu prirodno obojenog kvarca. Zbog magično ljubičaste boje bio je cijenjen od davnina, ali porijeklo njegove boje do danas nije u potpunosti objašnjeno. Generalno je prihvaćeno da najverovatnije njegova ljubičasta boja potiče od prisustva jona gvožđa u kristalnoj rešetki kvarca. Pri tome se stvaraju takozvani obojeni centri. 
Legenda o ametistu

Prema legendi, kada je bog Bahus imao loš dan, odlučio je da prva osoba koju sretne sa svojom pratnjom bude rastrgnuta od tigrova. Ta nesrećna osoba bila je djevojka poi menu Ametist, koja je išla u Hram boginje Mjeseca, Dijane, na službu. Kada su tigrovi skočili na nju, ona je prizvala ime Boginje i bila odmah pretvorena u bijeli kamen. Ovo čudo je popravilo Bahusu raspoloženje. U znak pokajanja, on je izlio vino preko kamena, što mu je dalo predivnu ljubičastu boju.

Ova priča je izvor vjerovanja da ametist djeluje protiv pijanstva. Ako se pije iz čaše napravljene od ametista, organizam je zaštićen od toksikacije.
Ipak, ametist je prije svega kamen duha. To je jedan od najefektivnijih kristala koji se mogu koristiti pri meditaciji, zbog njegovog relaksirajućeg dejstva i sposobnosti da “odvoji” čovjeka od briga svakodnevnog života. Ametist štiti od loših snova, pomaže u učenju i prihvatanju stvari koje su spiritualne i mistične. Budi intuiciju, unosi mir i jasnoću. U meditaciji pruža najveći stepen mira, topline i harmonije. 
Treba ga kombinovati sa rozenkvarcom i gorskim kristalom, zato što ametist smiruje um, rozenkvarc smiruje srce i liječi emocionalne rane, gorski kristal pojačava energiju oba ova kristala dodatno. Sva tri zajedno uravnotežiće srce, um i dušu.


Ametist pojačava memoriju, pomaže regulaciju krvnog pritiska, smiruje živce i čuva srce. Poboljšava rast kose, čisti kožu i pore. 
Ametist poboljšava proizvodnju hormona, čisti krv, ublažava modrice i otoke kao i poremećaj sluha. Blagotvorno utiče na probavni sistem, opušta osobu i omogućava lak san, zbog čega se smješta i u spavaće sobe. Za miran san, stavlja se ispod jastuka.

Poboljšava koncentraciju, zato se preporučuje i za radne prostore. Liječi glavobolju, smanjuje strahove, djeluje antidepresivno, razvija mentalne sposobnosti. Ametist smiruje, opušta, omogućava nosiocu jasne misli i unutrašnju harmoniju. Pripisuje mu se i moć buđenja vidovitosti. Prema narodnom vjerovanju, štiti od vradžbina i negativne energije. 

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.