петак, 10. август 2012.

Vežbanje u vodi







Efekat svake vežbe, koja bi se inače izvodila na suvom, dodatno je pojačan usled otpora koji voda pruža tvojim pokretima
Akvarobik je, kao što mu samo ime kaže, vid aerobnog treninga koji se izvodi u vodenoj sredini. Najčešće se radi u bazenima, ali ako budeš u mogućnosti, obavezno ga isprobaj i u plićaku jezera, reke ili što da ne – u kućnom odnosno malom dvorišnom bazenu. U društvu ili sama, setove vežbica možeš izvoditi u bilo koje doba godine, važno je samo da se pokreneš i da kažeš sebi da to hoćeš i moraš. Naravno da bi barem za početak (dok ne povežeš osnovne postulate ovog vida vežbanja) akvarobik trebalo da bude izvođen pod budnim okom trenera, ali znaj da mnoge vežbe koje se rade na suvom, a koje su ti poznate i sa časova fizičkog vaspitanja, možeš primeniti sama i u vodenoj sredini.
Fora je u tome što je efekat svake vežbe, koja bi se inače izvodila na suvom, dodatno pojačan usled otpora koji voda pruža tvojim pokretima. Time automatski vežbe postaju teže za izvođenje, zahtevajući više snage, te dolazi do bržeg zatezanja mišića i uopšte oblikovanja figure. Još jedna prednost akvarobika je i ta što se nećeš znojiti – barem ne vidno, jer će sve izlučevine iz tvog tela odlaziti u vodu, te je automatski i sam trening na višem higijenskom nivou od onog klasičnog.
U suštini, dobićeš i trening i masažu istovremeno, jer dok pokrećeš delove tela, voda prelazi preko njih blago ih masirajući, zbog čega bi i dame sa izraženijim celulitom mogle da se pozabave ovom tematikom.
Jedina loša stvar jeste eventualni gubitak vremena prilikom tuširanja i sušenja kose (ovo se uglavnom odnosi na zimski period jer niske temperature iziskuju još malo sedenja u zatvorenom, da bi se skroz osušila pre no što izađeš napolje, kako se ne bi prehladila).
Osim vežbi snage i istezanja, na ovim časovima možeš raditi i stvari poput trčanja kroz vodu kako ni kondicioni aspekt ne bi bio zanemaren. Osim toga, uvek možeš dodati i rekvizite poput elastičnih traka ili lopti, bilo malih klasičnih ili onih velikih – pilates.
U svakom slučaju, mogućnostima igranja u vodi nikad kraja, a kako ćeš se zabaviti i usput pokrenuti svoje telo, zavisi isključivo od maštovitosti tvog trenera ili tebe same.


Smršajte i oblikujte svoje telo

Smršajte i oblikujte svoje telo

Vežbajte u vodi!

Kao što je poznato, telo se može oblikovati i vežbama u vodi. Plivanje, međutim, nije jedina aktivnost u vodi koju možete upražnjavati kako biste zategli mišiće.

Načini vežbanja u vodi

Kao što smo već napomenuli, pored plivanja postoji mnogo drugih tipova vežbi u vodi: kao što su vodeni boks, akvarobik, step akvarobik …
U vodi možete vežbati sami ili u grupi, bez ičega ili pomoću različite propratne opreme za vežbanje - kao što su tegovi, peraja, dušek ili jastuk na naduvavanje…
Pored mogućnosti korišćenja dodatne opreme za vežbanje u vodi, raznolikost i nivo težine vežbi određuje i različita dubina na kojoj vežbamo.

Koje su prednosti vežbanja u vodi

  • Vežbanje u vodi omogućava različit nivo težine vežbi - što omogućava vežbanje svima - od početnika do profesionalnih sportista.
  • Pored toga što voda omogućava veću elastičnost tokom vežbanja, vežbanjem u vodi troši se i više kalorija nego kada upražnjavate klasično vežbanje.
  • Ako ste početnik - ne morate nabavljati skupu opremu za vežbanje – dovoljno je da odete na bazen
  • Obzirom na veći otpor koji prilikom vežbanja pruža voda – zaštićeniji ste od povreda dok vežbate.
  • Pošto su Vaši mišići okruženi vodom - dok trenirate na ovaj način istovremeno upražnjavate i hidromasažu.
  • Ako vežbate na zatvorenom bazenu - imate mogućnost treninga tokom cele godine, a tokom leta ovo je idealna prilika da se osvežite.
  • Kada vežbate u vodi Vaše opterećenje iznosi svega 50% od Vaše celokupne telesne težine. Zbog ovoga je ovaj vid vežbanja mnogo lakši od drugih.
  • Vežbanje u vodi jača mišićnu masu i omogućava veću fleksibilnost tela.
  • Pošto se vežbanjem u vodi oslobađate stresa i napetosti – optimističniji ste i ostaje vam više energije za obavljanje svakodnevnih poslova.

Zašto se vežbanje u vodi posebno preporučuje?

Vežbe u vodi se posebno preporučuju ljudima koji zbog zdravstvenih problema ne mogu da rade aerobine vežbe ili džogiraju. Vežbanje u vodi manje opterećuje zglobove i mišiće i stoga se posebno preporučuje onima koji iz bilo kog razloga ne mogu da se bave klasičnim aktivnostima – preciznije:
  • Starijim ljudima, koji ne bi trebalo da opterećuju organizam previše intenzivnim treninzima.
  • Ljudima koji imaju problem sa viškom kilograma - koji otežava vežbanje van vode i kod kojih bi preintenzivan trening mogao čak da ugrozi zdravlje.
  • Ljudima koji su pretrpeli neke povrede mekog tkiva ili kostiju, jer se ovaj vid rekreacije smatra idealnim za rehabilitaciju.
  • Voda je idealno okruženje i za vežbe koje rade trudnice i mlade mame u postporođajnom periodu.
  • Onima koji pate od bolesti kardiovaskularnog sistema, kičme, multiple skleroze ili problema sa zglobovima.

Nekoliko jednostavnih vežbi u vodi koje možete uraditi sami

Ukoliko u Vašoj okolini ne postoje organizovani treninzi ove vrste, treba da znate neke vežbe koje možete uraditi i sami
  1. Počnite sa hodanjem i postepeno nastavite sa trčanjem kroz vodu. Za početak ovo uradite u plitkoj vodi, a postepeno pojačavajte intenzitet vežbanja i povećavajte dubinu vode. Ovu vežbu preporučujemo posebno ako želite da formirate mišiće nogu i kukova.
  2. Savijanje u vodi. Dok radite ovu vežbu voda bi trebalo da doseže do kukova. Stanite razdvojenih nogu i savijte gornji deo tela što više možete. Možete se blago osloniti na rub bazena kako biste održali ravnotežu, ali to nipošto ne činite celom težinom.
Ovo je vrlo korisna vežba za donji deo tela i za stomak, ali vodite računa da se ispravite dok je radite, odnosno da vam torzo stoji ravno.
Ako ove jednostavne vežbe radite redovno - videćete koliko su efikasne. Voda će se pobrinuti za Vaše mišiće i zglobove jednako kao i opuštajuća joga, a nakon nekog vremena mišići će vam biti oblikovani kao da se aktivno bavite aerobikom.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.