недеља, 19. август 2012.

Smisao života svih ljudi je sreća.

Drevni kineski filozofi su sreću, odnosno energiju (Chi), podelili u tri segmenta, koji imaju jednak uticaj na krajnji cilj, a to je postizanje sreće u životu.
Prvi segment naziva se Nebeska sreća (Tie’n Chai’), koja bi se mogla nazvati sudbinom. To su svi oni činioci u našem životu na koje ne možemo uticati, i koji imaju veze s vremenom. Pod Nebeskom srećom ubrajamo i uticaj nebeskih tela na ljude i život na Zemlji, kao što je utecaj Sunca, Meseca (poput plime i oseke). Stoga, zaključak je da je Nebeska sreća sve ono Bogom dano u našim životima, a na što ne možemo uticati.
Drugi segment je Zemaljska sreća (Ti Chai’). To je utjecaj okruženja u kojem živimo na naše živote. Odnosi se na državu u kojoj živimo, i na sigurnost koju nam ona pruža, zatim na izgled i lokaciju grada, kvarta, na prirodne činioce poput planina, vodenih tokova, klimatskih uslova i slično. Ovo je segment na koji možemo uticati. Ovde možemo primeniti Feng Shui i ispraviti eventualne nepovoljnosti.
Treći segment je Ljudska sreća (Ren Chai’). Predstavlja uticaj naših misli i stavova, i životnih odluka na sveukupnu sreću u životu. Ljudsku sreću moguće je bitno uvećati svesnim naporima.
Možda i najbitniji činioci naše sreće jesu drugi i treći segment, jer zavisi od nas samih. Moguće je da svako od nas utiče na razne događaje u svom životu i samim tim ostvari istinsku sreću, koja se sastoji od osam vrsta sreće, po definiciji Feng Shui-a, a to su: Ljubav/Brak, Deca/Kreativnost, Zdravlje/Dugovečnost, Obrazovanje/Mudrost, Prihodi/Bogatstvo, Posao/Karijera, Pomoć/Mentori, Uspeh/Popularnost. Još jedan segment Ljudske sreće su i naša fizička, ali i metafizička svojstva. Naših pet čula, telesne sposobnosti i ograničenja, ali i naša duša, koji svi podjednako doprinose našem uspehu i sreći kojoj svi težimo.



Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.