уторак, 28. август 2012.

Hrana protiv depresije

Da li ste depresivni? Ne možete da se otrgnete? Neki smatraju da određene namirnice mogu da vam pomognu da se osećate bolje. O njima ćemo govoriti u ovom članku.
1. Vitamin B12 i folna kiselina
Pasulj, govedina, piletina, zelena salata, losos, brokoli su namirnice bogate vitaminom B12 i folnom kiselinom. Ove dve supstance sprečavaju poremećaje centralnog nervnog sistema, poremećaje raspoloženja i demenciju.
Folna kiselina se obično nalazi u pasulju i zelenišu (spanać, zelena salata i slično). Vitamin B12 se nalazi u mesu, ribi, živinskom mesu i mlečnim proizvodima.
2. Voće i povrće
Voće i povrće je puno hranljivih sastojaka i antioksidantnih fitohemikalija koje direktno doprinose vašem zdravlju i kvalitetu života.
Što više povrća i voća jedete, bolje ćete se osećati i bićete zdraviji.
3. Selen
Selen je mineral koji deluje kao antioksidant u telu. Antioksidansi imaju moć da učine da se osećate bolje i svode loše raspoloženje na minimum. Istraživanja pokazuju da je prisustvo oksidativnog stresa u mozgu povezano sa nekim slučajevima blage do umerene depresije kod starijih ljudi.
Istraživanja pokazuju da selen smanjuje depresiju. Preporučeni dnevni unos selena je 55 mikrograma dnevno za muškarce i žene.
Integralne žitarice su odličan izvor selena. Ako jedete nekoliko porcija dnevno, na primer ovsenu kašu, integralni hleb, kao i smeđi pirinač, lako možete da unesete 70 mikrograma selena. Ostale namirnice bogate selenom su:
Pasulj i mahunarke
Posno meso (nemasna svinjetina ili govedina, piletina ili ćuretina)
Nemasni mlečni proizvodi
Orasi i semenke (naročito brazilski orasi)
Plodovi mora (ostrige, školjke, krabe, sardine, riba)
4. Riba
Nekoliko skorašnjih studija pokazale su da muškarci i žene imaju manji rizik od simptoma depresije ako jedu dosta ribe, naročito masne ribe poput lososa, koja je bogata omega-3 masnim kiselinama.
Omega 3 masne kiseline u ribi pozitivno deluju na neke vrste depresije, na primer na postporođajnu depresiju.
Dobri izvori omega-3 masnih kiselina su:
Haringa
Pastrmka
Losos
Sardine
Tuna
5. Vitamin D
Da li malo vremena na suncu čini da se osećate bolje? Sunčevi zraci dozvoljavaju da naša tela regulišu i sintetišu vitamin D.
Četiri novije studije su pokazale vezu između niskih serumskih nivoa vitamina D i većeg rizika od sledećih poremećaja raspoloženja: PMS, sezonski afektivni poremećaj, nespecifična depresija, kao i veliki depresivni poremećaj.
Istraživanja pokazuju da 1.000 do 2.000 IU vitamina D dnevno može povoljno uticati na ov poremećaje.
Vrlo malo namirnica prirodno sadrže vitamin D. Dakle, preporučuje se da vitamin D dobijamo iz različitih izvora: kratki periodi izlaganja suncu, vitamin D u obliku suplemenata i hrana.
Izvori vitamina D:
Masna riba kao što je losos, tunjevina, skuša
Goveđa džigerica
Sir
Žumanca
Ali glavni izvor vitamina D su žitarice koje jedemo za doručak, integralni hleb, sokovi i mleko.
6. Čokolada
Male količine crne čokolade mogu nam dići raspoloženje. Tamna čokolada ima uticaj na lučenje moždanih endorfina, hormona sreće. Crna čokolada deluje protiv zapušenja krvnih sudova, te smanjuje krvni pritisak i povećava opšti osećaj blagostanja.

 Planeta zdravlja

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.