четвртак, 30. август 2012.

Čudotvorna eterična ulja

Mirisne esencije aromatičnog bilja su prirodni dar ljudskoj lepoti i zdravlju, a takođe i duhu kojeg lepota mirisa uzdiže. Zbog svog izuzetnog kvaliteta, etarska ulja su tokom vekova imala veliku vrednost.

  Mirisne esencije aromatičnog bilja su prirodni dar ljudskoj lepoti i zdravlju, a takođe i duhu kojeg lepota mirisa uzdiže. Zbog svog izuzetnog kvaliteta, etarska ulja su tokom vekova imala veliku vrednost. Veoma su isparljiva i osetljiva na svetlost, pa se zato pakuju u dobro zatvorene tamne staklene ili aluminijumske boce. Na kožu se nikad ne nanose direktno, jer mogu izazvati opekotine i alergiju. Zbog toga ih treba mešati sa baznim uljima koja se dobijaju iz kukuruza, bundevinog semena, suncokreta, masline, lešnika, badema, kikirikija, avokada, soje...
Aromaterapeutska masaža - Aroma etarskih ulja utiče na emotivne centre u mozgu, koji rukovode našim osećanjima i raspoloženjem. Za masažu se koristi od 1-3% eterskog ulja, obavezno u rastvoru baznog ulja, a treba ih birati prema tipu kože i trenutnoj potrebi tela.
Kupke - Željeno ulje ili kombinaciju od najviše desetak kapi, umutite u čašu pavlake, a potom utrljajte na telo, i potopite se u toplu vodu. Dok ležite u kupki, polako masirajte telo sunđerom.
Tuširanje - Čisto telo izmasirajte vlažnim sunđerom ili lufa rukavicom na koju ste naneli nekoliko kapi omiljene kombinacije ulja. Masirajte telo pokretima ka srcu.

OSNOVNA ULJA ZA NEGU
Možete da kombinujte od dva do pet različitih ulja.
Ulja za normalnu kožu - kamilica, komorač, indijsko drvo, lavanda, limun, ruža, sandalovina.
Ulja za osetljivu kožu - kamilica, neroli, ruža, sandalovina, lavanda.
Ulja za suvu kožu - kamilica, geranijum, lavanda, ruža, indijsko i malezijsko drvo, sandalovina.
Ulja za masnu kožu - bergamont, kedar, čempres, lavanda, limun, tamjan, kleka.
Ulja za kombinovanu kožu - primenite tretmane prema potrebi kože, tako što ćete masne delove tretirati uljima za masnu, a suve delove uljima za suvu kožu.
Za kožu oko očiju – najbolji efekat postiže se ružinom vodom, kamilicom ili sokom od krastavca.
Ulja za proširene kapilare - etarska ulja kamilice, peršuna, geranijuma ili čempresa u baznom ulju ili odgovarajućoj vlažnoj kremi sačuvaće vlagu i pomoći koži sa kapilarima da se normalizuje.
Ulja protiv fleka - pomešajte po jednu kap etarskog ulja nerolija, lavande i limuna u 5 grama baznog ulja, u maloj staklenoj bočici i dobro je zatvorite. Ujutru i uveče štapićem za uši nanesite malo ulja samo na čistu fleku. 

1 коментар:

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.