понедељак, 27. август 2012.

30 navika za sreću i uspeh

Razviti zdrave i kvalitetne navike je prvi korak ka zdravom razvoju, kako tela tako i ličnosti. Sve što radimo rezultat je navika koje smo nekada stekli. Nemoguće je promeniti se iz korena, ali nikad nije kasno da se prave sitne izmene koje mogu oplemeniti dušu i telo. Lista od 30 praktičnih, ne previše komplikovanih izmena sa kojima možete početi već danas, ostvariće maksimu ”u zdravom telu zdrav duh”Da vam ne bi bilo previše teško, pokušajte da usvajate jednu mesečno. Tako ćete polako u svoj život unositi izmene na koje ćete se vremenom, a ne na silu, navići.
1. Vežbajte 30 minuta svakodnevno. Pogotovo ako se ne krećete previše na poslu, vrlo je bitno da se pokrenete. Ovih 30 minuta je optimalno za zdravlje.
2. Ne preskačite doručak. Najbitniji obrok je doručak, a opet ga mnogi preskaču. Nije bitno šta jedete sve dok ne preskočite.
3. Spavajte 8 sati. Iako vi mislite da dobijate na vremenu ako ne spavate dovoljno, zapravo, dobijate ne vreme, već stres i umor. Osam sati je broj za optimalan san, plus 20 minuta nakon ručka.
4. Izbegavajte obroke između obroka. To je najbolji način da se ugojite. Ako ste gladni, jedite nešto konkretno. Ako niste, nemojte ništa grickati.
5. Pet porcija voća i povrća dnevno. Mozak i telo naprosto obožavaju voće i povrće i treba ih jesti koliko god je moguće.
6. Jedite ribu. Nikad dosta priče o omega 3 kiselinama i njihovim dobrobitima. Barem jednom nedeljno jedite ribu.
7. Čaša vode kad se probudite. Nakon buđenja telo je dehidrirano i potrebna mu je voda. Uz ovo, popijte i čašu vode kad god se setite u toku dana.
8. Izbegavajte kiselu vodu. Kisela voda je najnezahvalnije piće koje dajemo telu. Što je manje unosite, telo će vam biti srećnije.
9. Čisto telo. Ne treba stajati satima pred ogledalom ali minimalna lična higijena je sasvim u redu.
10. Prestanite da pušite. Ne postoji nijedan jedini razlog da pušite, stoga nemojte.
11. Ako pijete, prestanite. Isto kao i pušenje, nema razloga. Alkohol ne rešava probleme. Imate pravo na jednu čašu vina dnevno uz ručak.
12. Idite stepeništem. Taman vam to dođe kao minimalna vežba. Ako imate izbor između lifta i stepeništa, idite stepeništem.
Produktivne navike
13. Zapisujte. Nosite neki notes sa sobom i zapisujte sve što može imati koristi za vas u budućnosti, ideje, planove, zanimljivosti.
14. Nađite prioritet. Ako treba da uradite hrpu stvari danas, šta ćete prvo? Nađite najbitniju stvar. Zapitajte se: ”Ako mi danas treba uspeh, šta bi to bilo?”
15. Planirajte, ali umereno. Odlično je unapred znati šta ćete raditi danas ili sledeće nedelje. Tako ćete izbeći konfuziju, ali ne treba planirati sitnice za mesec ili više dana jer nikad nije dovoljno efikasno i ne treba brinuti o tome unapred.
16. Budite se rano. Na ovaj način dobijate na vremenu. Ako se naučite da se budite u 8, do 12 ćete završiti veći deo obaveza i bićete zahvalni na danu. Inače, jutra su ponekad baš zadivljujuća.
17. Proveravajte poštu samo dvaput dnevno. Nema nikakve potrebe da vam postane opsesija da proveravate imejl. Uvidećete da se svet i dalje okreće iako niste neprestano ulogovani na svoj nalog.
18. Odbacite nepotrebno. Iako ste zauzeti tokom celog dana to ne znači da radite nešto pametno. Eliminišite nepotrebne aktivnosti (gubljenje vremena) i koncentrišite se na važne stvari.
19. Očisttie sobu i radni sto. Održavaće vam fokus ali i produktivnost.
20. Rutinizirajte se. Postoji nekoliko aktivnosti koje se moraju uraditi svakog dana. Njih prebacite na automatsko odrađivanje.
21. Postavite stroge vremenske rokove. Bilo šta da radite, odlučite unapred kada prestajete sa tim. Da biste povećali svoju produktivnost, za sve projekte, planove i aktivnosti odredite do kada moraju biti završeni. Postaće vam prioritet i uspeh je zagarantovan.
22. Odjavite se jednom nedeljno. Tog dana ne palite računar. Tajh dan posvetite samo sebi. Ne bavite se poslom i problemima. Napunite baterije.
Navike za lični razvoj
23. Jedna knjiga nedeljno. Čitanje knjiga održava mozak aktivnim na najbolji mogući način. Samo 30 minuta dnevno čitajte i uspećete da završite knjigu za nedelju dana, ali i više od 50 godišnje.
24. Rešavajte ukrštene reči. Kvizovi, slagalice, zagonetke, rebusi i ukrštene reči su najboji način da vežbate svoj mozak.
25. Mislite pozitivno. Vi ste ono što mislite, uvek.
26. Donosite brze odluke. Umesto da satima mozgate o tome gde ćete, šta ćete, odluke donosite za manje od minut.
27. Sačekajte 48 sati pre nego što nešto kupite. Uštedećete mnogo novca, zaista. Pokušajte.
28. Meditirajte pola sata dnevno. Radite na ovaj način na svom miru i čistoti. Ovaj broj nije mnogo, ali je odlična polazna tačka.
Navike za karijeru
29. Započnite blog. Blog je jedan od najboljih načina da se iskažete i pokažete svetu. Ne morate da imate posebnu temu, jednostavan lični blog je sasvim u redu.
30. Napravite portfolio. Ako vam je posao kreativan i zabavan, portfolio je odličan način da sve držite na gomili i tako se lako prikažete.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.